Dakpannen reinigen? Volg dit stappenplan

Datum: 12-11-2015

Na de jaarlijkse schoonmaak is uw woning weer helemaal fris van binnen en dat geeft een opgeruimd gevoel. Tijd om ook eens de buitenkant van uw woning onder handen te nemen. Wat dacht u bijvoorbeeld van het reinigen van uw dak? Wanneer uw woning in een bosrijke omgeving staat, is de kans groot dat er al snel wat mos ontstaat op de dakpannen.

Belang van het reinigen van uw dak

Dakpannen reinigenHet is belangrijk om periodiek aandacht te besteden aan het reinigen van uw dak aangezien mossen en algen uw pannen poreuzer maken. Ze hechten zich vast aan de poriën van uw pannen, en als het vocht in de plantjes uitzet bij vorst kunnen er scheuren ontstaan. Daarnaast ziet een bemost dak er natuurlijk niet heel aantrekkelijk uit en het kan zijn dat de waarde van uw woning daalt. Hoog tijd dus om eens aandacht te besteden aan het dak boven uw hoofd!

Via ons landelijke netwerk kunt u te allen tijde een dakdekker inschakelen voor een onderhoudsvriendelijke dak reiniging. Wanneer u geen hoogtevrees heeft kunt u zelf proberen de pannen te reinigen. Hieronder leest u een kort stappenplan:

  1. Breng een schimmelwerend product aan

Breng met een verstuiver of borstel een schimmelwerend product aan op de pannen en laat het geheel zo’n 60 minuten goed intrekken. U hoeft hiervoor geen speciale kleding aan omdat het middel geen giftige stoffen in zich heeft. Hierna kan het reinigen beginnen. Let wel op de weersverwachting en breng het schimmelwerend product niet aan bij regen, want dan heeft het nauwelijks kans om goed in te trekken.

  1. Reinig de pannen met een hogedrukspuit

Gebruik een hogedrukspuit en werk vanaf de bovenkant van het dak naar beneden. Zo werkt u het meest efficiënt en gebruikt u niet meer water dan nodig is. Daarnaast verwijdert u al het mos en alg, en heeft het water geen kans om tussen de voegen te gaan lopen. Informeer voor de zekerheid bij de fabrikant van de dakpannen of ze wel geschikt zijn tegen zo’n krachtige waterstraal. Het is niet de bedoeling dat er schade ontstaat aan het dak. Durft u het niet aan? Dan kunt u eventueel overwegen een borstel of tuinslang te gebruiken.

  1. Dakpannen behandelen met een vochtwerend product

Wanneer u de daken periodiek reinigt en behandelt met een onderhoudsproduct, heeft u langer plezier van uw woning en kunt u er al gauw weer 10 jaar mee vooruit. Wanneer u liever niet het dak bestijgt, sturen we graag een vakkundige dakdekker om u te helpen! Zo bent u er zeker van dat uw dak piekfijn in orde wordt gemaakt en u weer jaren vooruit kunt.

Terug naar het overzicht